Ku przestrodze

Czy wiemy co jemy ?

Wykrywanie fałszywych pigułek jest ważnym działaniem mającym na celu obniżenie ryzyka dla osób używających ecstasy. Wiele pigułek sprzedawanych na czarnym rynku jako "ecstasy" w rzeczywistości zawiera substancje o wiele bardziej niebezpieczne niż MDMA (prawdziwa ecstasy). Na przykład wiosną bieżącego roku troje młodych ludzi zmarło w Chicago po spożyciu pigułek, o których myśleli, że zawierają ecstasy, jednak w rzeczywistości zawierały one PMA, silny środek pobudzający, tańszy i łatwiejszy do wyprodukowania niż ecstasy, ale o wiele bardziej niebezpieczny. PMA spowodowało śmierć sześciu osób w Australii i wielu innych na kontynencie europejskim i w Anglii. W lecie 1999 roku odkryliśmy, że pigułki zawierające duże dawki DXM powodowały większość nagłych wypadków zdrowotnych wśród imprezowiczów z Oakland, podobnie jak w innych miastach w całych Stanach Zjednoczonych. DXM jest legalnie dostępnym lekiem przeciwkaszlowym, który w dużych dawkach zapobiega poceniu się. Nasz program analiz laboratoryjnych, wraz z programem testowania pigułek ecstasy na imprezach, pozwolił nam stwierdzić istnienie zależności pomiędzy większością przypadków zawału serca, o których mowa powyżej, a używaniem pigułek zawierających DXM, i dzięki temu mogliśmy ostrzec przed tym zwiększonym zagrożeniem osoby używające ecstasy.

Jako ecstasy sprzedaje się również wiele innych narkotyków. Niektóre z nich, jak np. PCP, DOB i ketamina, mogą obniżać sprawność ruchową i powodować silne halucynacje. Tego typu dramatyczne i nieoczekiwane efekty psychologiczne mogą być bardzo nieprzyjemne, szczególnie dla tych osób, które oczekują lekkiego poprawienia empatii i poprawy nastroju, które powoduje MDMA. W pigułkach "ecstasy" wykrywano także takie substancje jak amfetamina, kokaina, atropina, 4-MTA, różne leki dostępne na receptę i bez recepty oraz wiele, wiele innych. Chociaż żaden narkotyk, w tym również MDMA, nie jest całkowicie bezpieczny, wiele fałszywych pigułek może, jak wspomniano powyżej, być o wiele bardziej niebezpiecznych. Wykrywanie fałszywek jest więc niezwykle ważne i potrzebne dla obniżenia ryzyka.